the Poetics of Performance Cinema – publication

author: AnneMarie Maes, title: The poetics of performance cinema:
een artistiek onderzoek naar actuele, realtime presentatievormen beeld/geluid, published in: Art is Politics Magazine (edition 2005)

Welke zijn de vernieuwende expressievormen in de geschiedenis van de 20ste eeuwse kunst, en wat hadden deze tot gevolg voor de verhouding kijker/kunstwerk? Bouwen de hedendaagse mediakunstenaars voort op de experimenten van hun voorgangers, of liggen de zwaartepunten op een totaal ander terrein? Welke gevolgen heeft deze artistieke expressieve vernieuwing op de maatschappelijke status van kunstenaar en kunstwerk?
Historische referenties zijn de ‘abstract cinema’ van de pioniers Richter en Eggeling, die door animatie van elementaire vormen een universele taal trachtten te creëren waarin ‘ritme’ als klankloze klank op de voorgrond trad. Later zijn er de synthetische experimenten van Oscar Fischinger en Rudolf Pfenninger, die de klanken letterlijk ‘uittekenden’ en ze achteraf door de camera lieten aflezen, en de ‘abstract film exercises’ van John & James Whitney en Mary Ellen Bute die met de klank/beeld-relatie experimenteerden met de eerste analoge computers. In het huidige digitale tijdperk waarin code zijn klank en kleur in ritmische vorm vrijgeeft en artbots een poetische genetwerkte klanktaal genereren hoeft cinema niet noodzakelijk meer screen-based te zijn: site-specific, time-space en algorithm zijn de realtime basisingrediënten voor performance cinema.

Download performance-cinema.