jardins en fête – bibliothèque Pechère

40 tuinen te bezoeken op zondag 25 september 2011
Na het grote succes van de edities in 2008,2009 en 2010 en dankzij de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Leefmilieu Brussel), beleeft het initiatief Tuinen in Feesttooi dit jaar haar vierde uitgave. Het grote publiek zal nog eens de gelegenheid krijgen om 40 privé- en semi-private tuinen te bezoeken, de ene nog origineler dan de andere, vol verrassingen!
Er zullen enkele tuinen bezocht kunnen worden die van Natagora het label “Natuur in de tuin” gekregen hebben.
De eigenaars van deze tuinen, de ontwerpers of voor het evenement opgeleide gidsen zullen het publiek uitnodigen om de charmes van deze “geheime tuinen” te ontdekken.

[flashvideo filename=http://opengreens.archive.okno.be/wp-content/plugins/flash-video-player/COG.xml width=448 height=252 displayheight=260 overstretch=false thumbsinplaylist=true /]
TV Brussel, Vandaag – 25 september 2011

experimentele tuin op een plat dak:
De hedendaagse experimenten van het internationale project TIK (Time Inventors’ Kabinet), in Brussel, gesteund door OKNO, zijn geestelijke verwant met de antieke tuinen, tuinen uit de renaissance- en barokperiode waar wetenschappen, kunsten en filosofie zich vermengen tot één enkele kunst. Men heeft het mis om een tuin alleen maar te zien als een charmant plekje met bloemetjes en vogeltjes …. Volgens Michel Le Bris, “moeten de twisten van tuinmannen worden gezien als metafysische twisten” (Le Paradis perdu. Parijs, Grasset, 1981). Op het plat dak van een saaie garage in het centrum van de stad vindt u een moestuin met kolen, een honingbosje, oude olijfbomen, bijenkorven, jonge vijgenbomen,… die gedijen in een vulkanisch substraat met het stadhuis van Brussel als achtergrond, alles goed georkestreerd door enthousiaste kunstenaars.

article in the magazine of the René Pechère foundation:
https://so-on.annemariemaes.net/SO-ON/articles/pechere_OpenGreens.pdf

link to the online newsletter of the bibliothèque René Péchère: http://www.bvrp.net/Portals/0/Newsletters/RENDEZ-VOUS%20AU%20JARDIN%2018/HTML/