2021 – WOVEN BY NATURE

WOVEN BY NATURE is een samenwerking tussen micro-organismen en mensen. Het is een tentoonstelling waar AnneMarie Maes een reeks kunstinstallaties toont over het potentieel van algen en bacteriën als wevers van textiel en over hoe ze dit textiel transformeert tot zachte sculpturen van een opmerkelijke schoonheid en zo een nieuw soort kunst creëert.

De tentoonstelling is deel van een een tweedelige tentoonstelling, waarvan de tweede, Sensorial Skins doorgaat bij PILAR (huis voor kunst en wetenschap, VUB).

WOVEN BY NATURE (part 2) gaat door bij iMAL (Art Center for Digital Cultures & Technology).
Vernissage op 29 april 2021, de tentoonstelling loopt tot 16 mei 2021.
https://www.imal.org/nl/events/woven-by-nature


L’Origine du Monde. Bacterial chain performing realtime photosynthesis. ©AnneMarie Maes

AnneMarie Maes is kunstenaar en onderzoeker. Ze is mede-oprichter van de kunstenaars-collectieven OKNO en So-on. In haar artistieke praktijk combineert ze kunst en wetenschap met een sterke interesse voor DIY-technologieën en het gebruik van intelligente materialen.

Voor haar experimenten werkt zij samen met wetenschappelijke partners in Brussel (VUB, materialen onderzoek) en in Barcelona (Universitat Pompeu Fabra, bio-hacklab), evenals met architecten en designers (IAAC architecture school Barcelona) en Green Fablab (Barcelona).

In mei 2017 ontving AnneMarie Maes een Ars Electronica award in de discipline Hybrid Art, voor haar project ‘Sensorial Skin for a Guerilla Beehive’. Zij exposeert regelmatig, zowel nationaal als internationaal. Haar werk werd o.a. geprogrammeerd in de Vooruit (Gent), Stuk (Leuven), Okno (Brussel, TIK – Open House), Kaaitheater (Brussel), Buda (Kortrijk), Bozar (Brussel) maar ook in Oostenrijk (Graz), Croatia (Zagreb), Finland (Pixelache, Helsinki), Frankrijk (Mal au Pixel, Parijs), Duitsland (Transmediale, Berlijn – Documenta, Kassel), Tsjechië (Praag), Riga (Letland), Spanje (Barcelona), Zweden (Umea, ETC), US (New York, Matrix Art Project), Syria (Damascus), India (Mumbai, Delhi) Turkije (Istanbul), Argentinia (Buenos Aires) en Brazilië (Sao Paulo).