2024 – Pollinations, Castellum Hoge Woerd, Nl

 

Kunstenares Anne Marie Maes woont en werkt in Brussel. In haar stedelijke biotoop combineert ze wetenschappelijke inzichten met haar artistieke praktijk en multidisciplinair onderzoek. Als imker, herboriste en autodidactische ecoloog denkt, werkt en experimenteert Anne Marie met bijen, bacteriën, algen en andere natuurlijke media. Ze combineert haar hands-on biotech-creaties vaak met data en technologie. Zo creëert ze hybride kunst die via sculpturen, fotografie en installaties zowel de verbeelding als de systemen van natuurlijke evolutie bloot legt. Sinds 2014 werkt ze aan een pollen-database met afbeeldingen van stuifmeel in samenwerking met de universiteit van Brussel (VUB). Daar scande ze met een hoogtechnologische microscoop de stuifmeelkorrels uit haar daktuin en uit de ruimere stedelijke omgeving. Door de pollen met de scanning electron microscoop (SEM) zeer sterk uit te vergroten, leverde dit niet alleen wetenschappelijke inzichten maar ook interessant artistiek onderzoek op. Anne Marie configureert de pollen uit haar database in wisselende installaties en sculpturen, gecombineerd met de macrowereld van planten en bijen.

De installatie ‘Pollinaria’ bestaat uit verschillende 3D-prints van muntpollen. Deze groepjes stuifmeelkorrels die door Anne Marie in de tuinen van Hoge Woerd zijn geplaatst, verwijzen naar de ‘stuifmeelklompjes’ die bijen verzamelen in het pollenzakje op hun achterpoot en die ze zo meenemen naar andere bloemen en finaal naar hun nest. Door de ‘Pollinaria’ in de ‘oksels’ van bomen en andere structuren op Steede Hoge Woerd te plaatsen, opent Anne Marie een onzichtbare wereld en maakt ze de drukke foerageeractiviteiten van de bijen zichtbaar.
In de uitvergrote muntpollen van ‘Pollinaria’ heeft de kunstenares pollen en zaden van nectarplanten van Steede Hoge Woerd ingekapseld, waardoor haar werk ook een verbinding maakt met de historische en archeologische context van de site. De ‘Pollinaria’ van Anne Marie Maes geven bijen en andere bestuivers de spirituele en poëtische status die hen toekomt, als cruciale verzoeners van landbouw en natuur en als dragers van verwondering.

 The Pollinaria Installation at Steede Hoge Woerd, Utrecht (Nl) is commissioned by Reaktor21 and Utrecht Natuurlijk as part of Pollination – art in public space on the historical Castellum-site in Utrecht.

 
ThePalynologist