TAPESTRIES – The Song of the Bees (september 2022)

A woven topographic view visualizes the ecology of a symbiotic organism. It translates the collaboration between Acetobacter xylinum bacteria and Saccharomyces cerevisiae yeast cells. The original Sensorial Skins were grown in a culture of fresh hibiscus tea for the pink, and campèche-colored tea for the orange. The tapestries offer a play of light shining through the lightly woven, multi-layered work, reminiscent of the multiple layers woven by bacteria in an original Sensorial Skin. The tapestries are woven in 7 layers on a computer-controlled, state-of-the-art Dornier Jacquard weaving machine, with an array of organic fibers: linen, paper, polyester, elirex and cotton.


A woven topographic rendering visualizes the ecology of my rooftop garden. Interactions between plants, insects, bacteria and the abiotic elements as temperature, light, water and wind. Each tapestry is 225cm x 170cm.

Een geweven topografische weergave visualiseert de ecologie van een symbiotisch organisme. Het vertaalt de samenwerking tussen Acetobacter xylinum bacteriën en Saccharomyces cerevisiae gistcellen.
De originele Sensorial Skins werden gekweekt door de bacterie- en gistcellen in een cultuur van verse hibiscusthee voor het roze, en campèche-kleurige thee voor het oranje. De tapijten bieden een spel van licht dat door het licht geweven, meerlagige werk schijnt, dat doet denken aan de meerdere lagen die door bacteriën in een originele sensorische huid worden geweven. De wandtapijten zijn geweven in 7 lagen op een computergestuurde, ultramoderne Dornier Jacquard weefmachine, met een scala aan organische vezels: linnen, papier, polyester, elirex en katoen.A woven topographic rendering visualizes the ecology of my rooftop garden. Interactions between plants, insects, bacteria and the abiotic elements as temperature, light, water and wind.

Het fysieke weefwerk is een monochroom, of beter: 3 monochromen die samen 1 monumentaal geheel vormen, maar die ook elk op zich kunnen staan. De weefwerken vormen een visualisatie van een materiaal waar ik veel mee werk: microbial skin (of vegetal leather). Dit is een materiaal dat gegroeid is door een samenwerking van bacterieën en gistcellen. Ik noem deze materialen mijn ‘Sensorial Skins’, omdat ze enorm tactiel zijn, en zeer responsief aan atmosferische omstandigheden, net als echte huid. Ik lees de design van deze ‘Sensorial Skins’ als sterk ingezoomde topografische mappen van de omgeving waarin de bijen foerageren. De huidplooien en -lijnen op de ‘skins’ kunnen gezien worden als de vliegroutes van de honingbijen wanneer ze foerageren in de omgeving van hun beehive. De algemene visuele indruk zal grotendeels abstract zijn. Men moet zich deze tekeningen voorstellen zoals de afdrukken op de wanden van een grottekening, letterlijk ‘verweven’ in het geheel. Om dit te bereiken zal een zeer belangrijk deel van het onderzoek gaan naar welke natuurlijke garens in combinatie met welke bindingen gebruikt worden, en ook hoe deze garens gekleurd zullen worden.

Deze concrete details in het ontwerp (de lijnen, de stukken tekening) zullen de access-points worden om te connecteren met een digitale layer die het wandtapijt verbind met de cloud. Het is namelijk ook een onderzoek naar nieuwe vormen van informatieverspreiding: een wandtapijt, waar bovenop de fysieke laag (het weefwerk) een digitale laag (die in de Cloud opgeslagen is) kan opgeroepen worden onder vorm van Augmented Reality. Deze digitale laag kan opgeroepen worden via een app op mobile phone, en de informatie kan de vorm aannemen van digitale 3D beelden, klank of andere informatie die gerelateerd is tot de inhoud van het weefwerk. Het wandtapijt wordt zo een multimediale omgeving, een 3-dimensionaal scherm waarvan de digitale inhoud in de loop van tijd kan bijgewerkt worden. De fysieke layer kan echter ook zonder de digitale layer als kunstwerk gepresenteerd worden.